pondělí 20. června 2016

Divergence

 

 Originální název: Divergent
Český název: Divergence
Série: Povstalecká trilogie 
Díl: 1.
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Autor: Veronica Roth 
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Počet stran: 341
Stručný obsah knihy:
Svět je rozdělený do 5 frakcí, která má určitě vlastnosti. Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Hlavní hrdinkou je Beatris, která se ve svých 16-ti letech při velkém obřadu musí rozhodnout, zda zůstane u svého dosavadního života u odevzdaných, anebo přejde tam, kam ji srdce táhne. Ačkoliv její "zkouška" dopadne jinak, než jak si myslela. Vybere si neohroženost. Od toho dne je z ní nováček v jámě neohrožených. Musí projít náročným výcvikem, musí se obrnit proti nepřátelům, musí být silná kvůli rodině, která ač přece už není její rodina. Protože frakce je přednější než krev. A co, když potká osudového kluka, kluka, který o ní ví víc než kdokoliv z jejich přátel či rodiny. Co, když se chystá válka a ona v ní má vystoupit jako figurka? Přece, ne všechno nakonec dopadne tak určitě, jak se může zdát. Přeci jen existují na světě, zde v Chicagu i lidé, nazývaní jako divergentní. 

Moje hodnocení:


Mou největší chybou bylo nejdříve vidět film, posléze se až dovtípit ke knížce. Přistihla jsem se, že některé pasáže nebyly to pravé ořechové. Na proti tomu některé z nich byly v knize více popsány než, jak to bylo ve filmu, za což jsem vděčná ... mohla jsem i udělat obrázek ve své mysli ... a to sama, bez jakékoliv předlohy - například v simulaci Tris, nebo v krajině strachu při závěrečné zkoušce, nebo zbavení se Tris jako rebelky po prozrazení. Co mě zklamalo, byl konec knížky. Všechno se seběhlo tak rychle, a vysvobození všech naprogramovaných neohrožených bylo jako lusknutím prstů, trochu více napětí by neuškodilo ... Čtyři hvězdy dávám autorce za nápad, moc se mi líbilo ono rozdělení lidí do frakcí. Mělo to jistý náboj, ústřední dvojice Tobias a Tris mi zůstanou v srdíčku ještě hodně dlouho. Miluju chlapy ochranáře! Oddechovka s příměsí nápadu, šťávy a taky trochu toho napětí. 

Hvězdičky: 4/5


Úryvek:
"Tris!" zvolá Čtyřka. Will a já se na sebe napůl překvapeně, napůl znepokojeně podíváme. Čtyřka se odlepí od zábradlí a vykročí ke ně. Al s Christinou na zádech a nechá ji s
"Vypadáš jinak." pronese líně. Takového ho neznám. 
"Ty taky, " podotknu. Je to pravda - působí uvolněněji, mlaději. " Co tady děláš?"
"Flirtuju se smrtí," odpoví se smíchem. "Popíjet nad propastí není ten nejlepší nápad." 
"Ne, to není." Neví, jestli se mi tenhle Čtyřka líbí. Něco mě na něm znepokojuje.
"Nevěděl jsem, že máš tetování," řekne s pohledem upřeným do mého výstřihu.
Upije z láhve. Má těžký, čpavý dech. Jako ten psanec na ulici. 
"Chápu, Vrány." poznamená. Ohlédne se po přátelích, kteří se na rozdíl od těch mých dál nerušeně baví. "Pozval bych tě mezi nás," dodá, "ale takhle mě nemáš vidět."
Jsem v pokušení zeptat se ho, proč by mě tady chtěl, ale předpokládá, že jeho pozvánka souvisí s lahví v jeho ruce.
"Jak takhle?" zeptám se. "Opilýho"?
"Jo ... i když ne." Hlas mu změkne. "Spíš skutečnýho."
"Budu dělat, že jsem nic neviděla."
"To je od tebe milý." Přiloží mi rty k uchu a řekne: "Sluší ti to, Tris." 
(Úryvek z knihy - Kapitola 19, strana 177)

Trailer knihy: 



2 komentáře:

  1. já už se nějakou dobu chystám na film, ale ještě jsem se k tomu nedokopala :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jedna z mých nejoblíbenějších dystopií :)

    OdpovědětVymazat